Причому, на перший погляд, зв’язок між спалахами хвороб немає. Оскільки, самі різні хвороби. Дика сьомга, що мешкає в мурманських водах, найчастіше страждає від виразкового некрозу шкіри. На фермах ж у риб виявляються миксобактериоз, або інфекційна анемія. Для людини вживання такої риби в їжу небезпечно, так і до прилавків вона не дійде.
Чому відразу кілька хвороб раптом виявилися майже одночасно? За словами головного державного ветеринарного інспектора Мурманської області Олексій Касаткіна, на це могла вплинути холодна погода нинішнього літа, що сприяє ослабленню імунітету риби.
Дійсно, липень Мурманської області теплом не порадував. Більш того, він виявився самим холодним в 21 столітті. Саме це могло серйозно вдарити по імунітету лососевих. Однак, починаючи з серпня, стало, навпаки, тепліше, ніж зазвичай.Така аномалія зберігається і зараз. І це, як не дивно, теж сприяє зростанню захворюваності риби. Одними з переносників інфекцій є так звані морські воші. Це – невеликі рачки, паразити. Вони оселяються на зябрах і шкірі риби, буквально поїдаючи її живцем.За статистикою, в деяких регіонах планети 80% всіх смертей лососевих викликані саме цими істотами. Причому, чим тепліша вода, тим більше вони активні і небезпечні. Зараз североатлантическая гілка Гольфстріму несе в Арктику маси дуже теплої води. Наприклад, зараз у берегів Норвегії її температура близько 10°. Це на 3° вище норми. І такого тепла цілком достатньо, щоб збільшилася чисельність паразитів і їх активність.Так що, з проблемою масової загибелі сьомги, насправді, зіткнулася не тільки Росія: температурний режим в країнах-лідерах з виробництва лососевих істотно вище норми. Меншою мірою постраждала, наприклад, Ірландія. А от Центральна Норвегія виявилася дуже сильно перегріта. Аномалія досягає майже 4°. І, як ілюстрація такого тренду: зростання витрат на боротьбу з паразитом однією з найбільших у світі компаній, що займається рибним бізнесом. Ще в 2014-на початку 2015 року норвезька «Марін Харвест» витрачала на це 11 мільйонів доларів. А зараз – вже вдвічі більше!Але навіть такі заходи не допомогли позбутися від навали морський воші, що заполонила прибережні води. На щастя, у проблеми є просте рішення. У Мурманську епідемію збираються просто перечекати. Справа в тому, що збудники захворювань можуть прожити без носія не більше трьох місяців. Рибні ферми закриються на півроку, а самі неблагополучні будуть перебувати у своєрідному карантині рік. Так що, зовсім скоро виробництво відновиться, і без червоної риби Росія не залишиться.