Експерти аграрного сектора прогнозують підвищення вартості хліба на 7-10%. Воно буде викликане зростанням світових цін на пшеницю, подорожчанням енергоносіїв, високим борговим навантаженням аграрних підприємств і необхідністю збільшення мінімальної зарплати в нинішньому році, пише газета Коммерсантъ-Украина.
На думку представників Всеукраїнської асоціації пекарів, підвищення цін можна уникнути, якщо Кабмін запропонує компенсації для збереження підприємствами галузі рентабельності.
Як пише видання, про майбутнє подорожчання хлібобулочних виробів учора на прес-конференції заявив експерт Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. За його словами, причиною цього є зростання світових цін на пшеницю, викликане втратами найбільших виробників зернових в результаті засухи.
Зокрема, тільки Російська Федерація втратила близько 10 млн. га посівів пшениці, зазначив пан Лапа. Для українських виробників ситуація ускладнюється збільшенням вартості енергоносіїв і борговими зобов’язаннями аграрних підприємств, що взяли кредити в умовах економічної кризи.
«Закупівельні ціни на пшеницю зараз на 15% вище, ніж у минулому році», — сказав експерт. За його прогнозами, через три місяці це призведе до підвищення вартості борошна, що в свою чергу викличе зростання цін на хліб на 7-10%, зазначається в статті.
У Кабінеті міністрів сподіваються утримати ціни. «Запасів зерна більш ніж достатньо. Урожай непоганий. Проблема запасів і цін на хліб завжди була в центрі уваги будь-якого відповідального уряду», — заявив минулого четверга прем’єр-міністр Микола Азаров. Тим часом, на думку Віктора Лапи, запасів вистачить не більше ніж на три-п’ять місяців. «Цим можна лише згладити подорожчання», — вважає експерт.
Винники Plus за матеріалами: Коммерсантъ-Украина Корреспондент.net