Чим ягода гарніша, тим небезпечніша! — Це цікаво — Цікаве про цікаве

Load
Главный редактор Vinnikiplus

Після весняного авітамінозу перші овочі та ягоди немов усміхаються до нас з прилавків, спокушають. Кортить якомога швидше скуштувати плоди землі, але часто спроба потішити виснажений за зиму організм першою сезонною продукцією загрожує серйозним отруєнням.

За словами заступника головного лікаря з хірургічної роботи міської дитячої клінічної лікарні Федора Осима, у травні та червні хірургам додається клопотів. Серед пацієнтів, які скаржаться на кольки в животі, слід вирізнити тих, кому доводиться ставити діагноз іншого профілю. Блювота, розлади стільця, підвищення температури тіла до 38 градусів, біль у шлунку. Можуть свідчити про отруєння нітратами, яких у ранніх овочах, фруктах та ягодах не бракує. Найчастіше недуга чатує на малят до семи років, хоча не обходить і дітей різного віку та дорослих, пише газета «Високий Замок».

Щоб встановити остаточний діагноз, необхідно здати аналіз крові на медгемоглобін: його підвищення свідчить про отруєння нітратовмісними сполуками, яких не бракує у редисці, капусті, огірках, напівзелених яблуках та ранніх ягодах: особливо – у полуниці та суницях.

Під час сезону з таким діагнозом до лікарні щодня кладуть двох-трьох дітей. Отруєння нітратами провокує серйозну інтоксикацію організму. Лікувати пацієнтів доводиться з допомогою антибіотиків та інших хімічних препаратів, що також не найкращим чином відбивається на здоров’ї. Щоб уникнути проблем, не варто обирати плоди великих розмірів та з яскравим забарвленням: не виключено, що господарі, аби надати продуктам «товарного» вигляду, переборщили з нітратами. Небезпечні ягоди, зібрані біля дороги.

За словами лікаря відділу гігієни харчування обласної санстанції Мирослава Гушула, добова доза надходження нітратів в організм – 5 мг на 1 кг ваги. Ми споживаємо ці шкідливі речовини не лише з овочами та фруктами, а й з водою, ковбасою тощо. Перевищення норми призводить до накопичення токсинів в організмі, що провокує гострі та хронічні отруєння.

Слід надавати перевагу продукції, яка реалізується під контролем. Овочі, фрукти та ягоди слід купувати лише на базарах, де працюють лабораторії державної ветеринарно-санітарної експертизи ринків: тут торговці не зможуть отримати місця, не пред’явивши експертного висновку якості свого товару. Безпечно купувати плоди землі у спеціалізованих овочевих магазинах та супермаркетах: їх поставляють з технічних господарств разом із необхідними супровідними документами. А от стихійним ринкам довіряти не можна. Ранні овочі та фрукти вирощують у парниках: брак сонячного світла, надмірна вологість та свіжий гній, яким можуть їх підживлювати, сприяють накопиченню нітратів.

Найбільшу кількість нітратів можна спожити з кропом, петрушкою, листочками салату, шпинатом, редискою, буряком та ранньою полуницею.

За словами дієтолога Ірини Буткевич, полуницю варто їсти лише тоді, коли вона з’являється у наших краях: ягоди, вирощені в парникових умовах з додаванням шкідливих речовин, можуть призвести до панкреатиту.

Кожен плід має свій, призначений природою, час. До вересня не можна споживати кавуни – поки не настав їх сезон, великі ягоди не мають належного смаку та небезпечні для здоров’я. Яблука та сливи, за народною традицією, краще куштувати після Спаса.

Винники Plus  за матеріалами: wz.lviv.ua

Related Post